Wczasy za granicą wiążą się nierozerwalnie z poznawaniem ego, co dla nas nowe. Odkrywamy nowe miejsca, poznajemy innych ludzi. Dowiadujemy się również sporo o odmiennych kulturach ii sposobach bycia. Kuchnia jest więc jednym z tych elementów, które również mamy okazję poznać będąc na wakacjach.
Czym charakteryzuje się kuchnia włoska? Przede wszystkim, jest o wiele lżejsza od naszej. Bazuje w dużej mierze na warzywach. Ważne miejsce zajmują również owoce morza. Włosi gotują duże ilości zup, które można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno, na przykład w upalne dni. Oczywiście nie możemy zapomnieć o makaronie – tradycyjnej włoskiej potrawie. Podawany jest on na setki różnych sposobów: na słodko i słono, gotowany, zapiekany, z mięsem bądź warzywami. Każdy może więc tu znaleźć coś dla siebie. Obok makaronu – pizza. To drugie z typowych włoskich dań.
Włosi uwielbiają również ryby i mięso. Jednak są ona najczęściej gotowane – niesmażone czy pieczone tak jak w Polsce. Mięso jest ponadto zazwyczaj chude, bogate w wartości odżywcze, nie tylko sam tłuszcz. We włoskiej kuchni ważna funkcję pełni oliwa i ocet balsamiczny. Są one dodawane do praktycznie każdej sałatki. Nie można również zapomnieć o serach. Parmezan, mozarella, ricotta – rodzajów i smaków są wręcz tysiące. Każdy dodawany jest do czego innego i pełni inną funkcję w kuchni. Warto jednak pamiętać, iż potrawy włoskie są zazwyczaj bardzo kaloryczne. Warto więc uważać na to, ile jemy, żeby później nie mieć przykrej niespodzianki.
Witaj na moim serwisie o podróżowaniu. Mam nadzieję, że treści jakie tutaj zamieszczam Ci się spodobają i zostaniesz tutaj stałym bywalcem. Tylko pamiętaj podróże uzależniają!